menu
Word Lid
Inspraak & burgerparticipatie

Inspraak voor de inwoners van Waregem:

Wat verstaan we dan juist onder inspraak: het meeparticiperen van de lokale burger in het algemeen of belanghebbende in het bijzonder bij het voorbereiden, vormen of uitvoeren van het plaatselijk beleid. Hierbij ligt de focus vooral op, 'rekening houden met de belangen van de lokale burger'.

Beleid wordt gemaakt met en voor de burger. Ten alle tijden is onze afdeling bereikbaar en staat ze open voor elk onderwerp die de inwoners ons aanbrengen. We toetsen dit zorgvuldig af en bij goedkeuring in consensus, gebracht als varia- punt in de gemeenteraad. Als onze inwoners het gevoel krijgen dat hun mening gehoord en ook meegewogen is bij een besluitvorming, zullen ze het nieuwe beleid eerder gaan steunen. Ook zal het vertrouwen in de lokale overheid aanzienlijk stijgen, wat uiteraard ons uiteindelijk doel is. Deze inwoners zullen vaker meedoen aan participatietrajecten. Dankzij de veelzijdige feedback van de plaatselijke bevolking zet je als afdeling of bestuur uw tijd en middelen efficiënter in. Publieke inspraak en participatie helpt ons om een sterke en hechte Vlaamse maatschappij te creëren. Hierbij zijn onze mensen met elkaar verbonden en bouwen we samen met u aan een veiliger en aangenamer Waregem. Al te vaak worden Waregemnaars niet betrokken bij projecten en ideeën die het stadsbestuur opdringt. Vlaams Belang Waregem ijvert naar een betere participatie en inspraak voor alle Waregemnaars, waarbij ook alle deelgemeenten een volwaardige stem krijgen die ze verdienen. Inspraak kan onder verschillende vormen waargenomen worden vb. Via online formulier of deur-aan-deur bevraging en dit bij ELKE inwoner.

Het bevorderen van inspraak en burgerparticipatie in Waregem is een belangrijke stap naar een meer democratische en betrokken gemeenschap. Hier zijn enkele manieren waarop we dit gaan uitwerken:

  1. Creëren van toegankelijke platforms: Het opstellen van gemakkelijk toegankelijke platforms waar inwoners hun ideeën, zorgen en suggesties kunnen delen. Dit kan een gemeentelijke website zijn met speciale secties voor burgerparticipatie, online forums, of zelfs sociale media-groepen waar discussies kunnen plaatsvinden.
  2. Organiseren van openbare bijeenkomsten en workshops: Het regelmatig organiseren van openbare bijeenkomsten en workshops waar inwoners direct met beleidsmakers kunnen spreken. Dit kunnen thematische bijeenkomsten zijn over specifieke kwesties, stadsplanning of jaarlijkse burgerfora.
  3. Enquêtes en raadplegingen: Voeren van enquêtes en raadplegingen uit om de mening van inwoners te peilen over belangrijke kwesties. Dit kan online, telefonisch of via persoonlijke gesprekken gebeuren. We zorgen er dan voor dat de resultaten openbaar worden gemaakt en dat ze worden meegenomen in beleidsbeslissingen.
  4. Buurtcomités en adviesraden: Oprichten van buurtcomités of adviesraden waarin inwoners, maatschappelijke organisaties en experts kunnen deelnemen. Deze groepen kunnen specifieke kwesties analyseren en aanbevelingen doen aan de gemeente.
  5. Educatie en bewustwording: Investeer in educatie en bewustwording over het belang van burgerparticipatie. we moeten ervoor zorgen dat inwoners begrijpen hoe ze kunnen deelnemen en wat de voordelen zijn van hun betrokkenheid bij het lokale beleid.
  6. Transparantie en communicatie: We houden inwoners op de hoogte van lopende projecten, beleidsbeslissingen en de resultaten van burgerparticipatie. Transparante communicatie is essentieel om het vertrouwen van de gemeenschap te behouden.
  7. Inclusiviteit: Iedereen moet de kans krijgen om deel te nemen, inclusief minderheidsgroepen, mensen met een handicap en anderstaligen. Maatregelen nemen om barrières voor participatie te verminderen.
  8. Evalueren en aanpassen: Regelmatig evalueren we het proces van burgerparticipatie en passen het aan op basis van feedback van de gemeenschap. Dit kan helpen om de effectiviteit ervan te verbeteren.
  9. Integreer burgerparticipatie in beleidsvorming: We zorgen ervoor dat burgerparticipatie niet slechts een symbolisch gebaar is, maar daadwerkelijk wordt geïntegreerd in de besluitvorming.
  10. Betrokkenheid aanmoedigen: Actief stimuleren van betrokkenheid door inwoners te informeren over komende mogelijkheden voor inspraak en participatie.

Het succes van inspraak en burgerparticipatie hangt af van een gezamenlijke inspanning van de gemeente en de inwoners. Door een cultuur van openheid en samenwerking te bevorderen, kan Waregem een gemeenschap creëren waarin de stem van elke inwoner wordt gehoord en gerespecteerd, en waar beleid wordt gevormd met het welzijn van de gemeenschap in gedachten.

Samen voor een Waregem met meer burgerparticipatie!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF