menu
Word Lid
Waregem een stad waar burgerparticipatie onbestaande is.

Al geruime tijd stellen wij (VB Waregem) vast dat het schepencollege beslissingen neemt zonder dat deze worden besproken in de gemeenteraad en waarbij de burgers direct de gevolgen van deze beslissingen voelen. De verkiezingsuitslag heeft hen inderdaad een volledige meerderheid gegeven en ze hebben de toestemming van de oppositie niet nodig om projecten goed te keuren en/of uit te voeren. Echter is het niet bespreken van deze projecten met de oppositie niet alleen respectloos ten opzichte van de oppositie zelf, maar ook ten opzichte van de kiezers die de oppositie vertegenwoordigt, wat toch ongeveer 50 procent van de Waregemse bevolking is.

We geven hierbij enkele voorbeelden:

  • De sluiting van het zwembad in Sint-Eloois-Vijve is een mooi voorbeeld van wat we bedoelen. Daar werd zowel door VB Waregem als OVLD verzet tegen aangetekend. Er werd zelfs een petitie georganiseerd en toen moesten we vaststellen dat het schepencollege gewoon zijn zin doordreef terwijl deze petitie nog liep. Achteraf bleek dat meer dan 1000 Waregemse burgers deze petitie getekend hadden.
  • Ook toen de tennispleinen verdwenen in Sint-Eloois-Vijve kwam de oppositie dit slechts te weten nadat deze al verwijderd waren. Toen men ook het plan aangaf om in de plaats van het tennisplein een speelplein aan te leggen vroeg VB Waregem als de omwonenden hierover ingelicht waren en eventueel inspraak zouden krijgen. Het stadsbestuur deelde ons mee dat ze dit nu wel gingen doen.

Overduidelijk is dit niet de manier van werken en telt uw stem maar éénmaal om de 6 jaar, waarna burgerparticipatie in de ijskast wordt opgeborgen. Ook in de andere deelgemeenten en Waregem zelf duiken voorbeelden zoals deze op.

Dat de burger totaal geen vertrouwen heeft in zijn stadsbestuur valt dan ook gemakkelijk te begrijpen. Hieronder vindt u de grafiek van de stadsmonitor die al veel duidelijk maakt.

Afdelingsbestuur Vlaams Belang Waregem.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF